Épített szerkezetek

Erózióvédelem

Erózióvédelem Erózióvédelem Erózióvédelem
Gradex

Jelenleg Magyarországon elég kevés a figyelem irányul a rézsűfelületek erózióvédelmére, pedig a megoldások rendelkezésre állnak. A Gradex Kft. széles palettát kínál az időjárási viszonyoknak megfelelő és a geometriát is figyelembe vevő rézsűvédelmekre.

A rézsűk hajlása meghatározza általában az alkalmazandó rézsűvédelmet, de figyelembe kell venni a rézsű talaját, a földrajzi fekvést, és az esők intenzitását is.

Laposabb rézsűknél elegendő egy juta, vagy kókusz védelem, melyre rávetjük a füvet, vagy átnő rajta. A meredekebb rézsűk esetén már valamilyen térbeli műanyag rács szükséges, melyet ki lehet tölteni humusszal vagy akár murvával. A még meredekebb rézsűk esetén a geocellás védelem ajánlott, amelyet kitölthetünk akár talajjal is, de jellemzően a kőkitöltés kerül alkalmazásra.

Kővel töltjük ki azokat a geocellás rézsűvédelmeket is, melyek folyók, patakok mentén készülnek, vagy árvízvédelmi töltéseknél, utaknál, melyek árvízi védőműként szolgálnak a magas víz idején.

A Gradex Kft. sok helyen készített rézsűvédelmet. Rézsűkúpokat burkoltunk geocellával a 610-es útnál, készítettünk az M70-es autópályán geocellás rézsűvédelmet kővel kitöltve a nagysebességű Mura folyó árterében. Nagy menynyiségű kővel kitöltött rézsűvédelem készült az M6-os autópályán, ahol az autópálya a Duna árvízvédelmi töltéseként is szerepel. Készítettünk vasúti töltés rézsűhámlásának megelőzésére murvával kitöltött geocellás rézsűvédelmet.