Beüzemelésre került a Gradex Kft Tömegstabilizációs géplánca

Átadásra került a Magyarországon mindeddig ismeretlen, de a világ számos pontján már évek óta bizonyító talajstabilizációs technológia hazai egysége. A berendezés részegységeit egy 36 tonnás LiuGong lánctalpas kotrógéphez csatlakoztatva helyeztük üzembe. A géplánc a Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. tulajdonában kezeli a puha altalajt.

Tömegstabilizáló

De mitől is olyan különleges a technológia? A speciális tömegstabilizációs eljárás során a kotrógép gémszerkezetére erősített – több mint 5 méter hosszú – mélykeverő, talajfúró adapter speciális kötőanyagot juttat a puha altalajba, ezzel megszilárdítva az ingoványos, nedves, laza szerkezetű talajt. Magyarországon az egyik legnagyobb adapter változatot csatoltuk a lánctalpas kotrógéphez. A szerkezet önsúlya 2,5 tonna, és egy toldalék csatolásával 7 méter hosszúságúra bővíthető.

Tömegstabilizálós gépláncA keverőszárat egy önjáró kötőanyag-adagoló táplálja a stabilizálandó vagy károsanyag mentesítésnek alávetett területen a megfelelő por alakú kötőanyaggal vagy kötőanyag keverékkel. A lánctalpakon közlekedő piros monstrumot egy 99 Le teljesítményű Perkins motor hajtja. Önsúlya 13,5 tonna. Tartályaiba 14 m3 száraz anyagkeverék tölthető, melyet egy maximum 8 bar nyomásra képes kompresszor juttat a talajba. A gép legnagyobb teljesítményének kiaknázása mellett másodpercenként 5 kg por fecskendezhető a célterületre, mely a kezelendő anyag nyírószilárdságának függvényében változhat.

Tömegstabilizálós gépláncA módszer a hagyományos talajcserés vagy cölöpöző eljárásokhoz képest rendkívül gyors és költséghatékony megoldást kínál a szakma számára. Az eljárás további két előnye, hogy akár a gyalogszerrel vagy hagyományos járművekkel megközelíthetetlen, kizárólag lánctalpas munkagépekkel elérhető területek megszilárdítására is alkalmas, továbbá a segítségével lehetőség nyílik a szennyezett talaj helyszíni, azaz in-situ kezelésére is.

Ebben az esetben a kártékony külső anyag elzárásra kerül a környezettől, ezzel előzve meg a szennyeződés további terjedését.
Mint azt cikkünk elején említettük, a technológia a világ számos országában bizonyított már. Az eljárás első bevetésére 1997-ben, Helsinki mellett került sor. Kivikko 12 hektáron elterülő – építésre teljességgel alkalmatlan – mocsaras, lápos területeinek egy részét stabilizálták és töltötték fel 3 méteres mélységig. Az így nyert platformok stabil építési alapként szolgáltak a későbbi beruházások számára.

További információt itt talál a tömegstabilizációs technológiáról.